Yeni haftada piyasaların takip edeceği 6 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yeni haftada piyasaların takip edeceği 6 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
08.07.2024 08:22

Piyasalar bu hafta içeride işsizlik oranıyla perakende satış verilerini, dışarıda ise ABD ve Fransa’daki politik havayla ABD haziran ayı TÜFE verisini, Powell’ın açıklamalarını ve kazanç sezonu verilerini takip edecek.

Piyasalar bu hafta içeride çarşamba günü açıklanacak olan mayıs ayı işsizlik verisini ve perşembe günü açıklanacak olan perakende satış verilerini takip edecek.

Dışarıda ise izlenecek en önemli gelişme şüphesiz ki perşembe günü açıklanacak olan haziran ayı ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi olacak. Ayrıca salı ve çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi önünde yapacağı açıklamalar da haftanın önemli olaylarından biri olacak. Buna ek olarak ABD ve Fransa’daki politik hava ile ikinci çeyrek kazanç sezonu da yatırımcılar tarafından takip edilecek.

Mayıs ayı işsizlik verisi

Türkiye’nin mayıs ayı işsizlik verisi çarşamba günü açıklanacak. İşsizlik oranının mayıs ayında sınırlı bir düşüşle yüzde 8,6 seviyesinden yüzde 8,5’e inmesi bekleniyor. Buna göre 2023 yılı kasım ayından bu yana yüzde 9 ila yüzde 8,5 bandı arasında gidip gelen işsizlik oranının mayıs ayında da bu döngüyü kırması beklenmiyor.

Mayıs ayı perakende satış verisi

Tüketici güveni ve harcamalar hakkında fikir vermesi açısından önem teşkil edecek mayıs ayı perakende satış verileri perşembe günü açıklanacak. Perakende satışlar, bilindiği üzere mağazalarda belirli bir dönemde satılan otomobil harici çeşitli ürünlerdeki aylık satışların ölçülmesiyle ortaya çıkıyor.

Nisan ayında yüzde 10,2 olan yıllık perakende satış verisinin mayıs ayında yüzde 15 seviyesine çıkması beklenirken, nisan ayında eksi 1,8 olarak açıklanan aylık perakende satış verisinin ise mayıs ayında yüzde eksi 1,2 olması bekleniyor.

ABD haziran ayı TÜFE verisi

Haftanın en önemli gelişmelerinden olan ABD haziran ayı TÜFE verisi perşembe günü açıklanacak. Mayıs ayında sıfır olarak açıklanan aylık manşet TÜFE’nin haziran ayında yüzde 0,1 seviyesine yükselmesi beklenirken mayıs ayında yüzde 3,3 olarak açıklanan yıllık manşet TÜFE’nin ise hazirana ayında yüzde 3,1 seviyesine inmesi bekleniyor. Mayıs ayında yüzde 3,4 olan yıllık çekirdek TÜFE’nin ve yüzde 0,2 olan aylık çekirdek TÜFE’nin aynı seviyede kalması bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere Fed, geçtiğimiz toplantısında da politika faizinin üst bandını yüzde 5,5 seviyesinde sabit bırakmıştı. Bu kararın ardından piyasalar ise Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayacağını fiyatlamaya çalışıyor, dolayısıyla bu hafta açıklanacak olan TÜFE verisi bu konuda büyük önem teşkil ediyor.

Powell’ın açıklamaları

Fed Başkanı Jerome Powell, salı günü Senato ve çarşamba günü Temsilciler Meclisi önünde açıklamalarda bulunacak. Karşılıklı soru ve cevap şeklinde geçecek konuşmanın para politikası ve düzenleyici sorunlara odaklanması bekleniyor.

İkinci çeyrek kazanç sezonu

İkinci çeyrek kazanç sezonu verileri de bu hafta yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek. Buna göre bu hafta S&P 500 endeksinden dokuz şirketin kazanç açıklayacak olması endeks takipçilerini de yakından ilgilendirecek.

İkinci çeyrek kazanç sezonu JPMorgan Chase (JPM), Wells Fargo (WFC) ve Citigroup (C)  raporlarıyla cuma günü başlayacak.

ABD ve Fransa’daki politik hava

ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık durumu ve Fransa’da gerçekleşen erken seçim sonuçlarının, ABD ve Euro Bölgesi’ndeki ekonomik görüntüyü dolayısıyla dolar ve euroyu ne yöne doğru şekillendireceği de izlenecek.

Hatırlanacağı üzere Biden, son açıklamasında, "yalnızca Yüce Tanrı'nın başkanlık yarışını bırakmasını sağlayabileceğini” söylemişti.

Fransa’da ise geçtiğimiz hafta aşırı sağın zaferiyle sonuçlanan erken seçim sonuçlarının ilk turunun ardından pazar günü gerçekleşen ikinci turda sol bloğun birinci gelmesi ve aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin üçüncü sıraya gerilemesinin piyasalar üzerindeki etkisi izlenecek.

İLGİLİ HABER Çin menşeli SWM Motor, Türkiye'de otomobil üretimi için başvuru yaptı Çin'in önde gelen otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren İtalyan SWM Motor, Türkiye'de üretim yapmak için başvurularını tamamladı.
İLGİLİ HABER Ticari araçların kayıt dışı akaryakıt alımına yakın takip Bakan Şimşek, 2025 yılından itibaren vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’yle akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini belirterek, "Sistemin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve bu sayede usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak." dedi.
İLGİLİ ANALİZ Altından düşüş senaryolarını rafa kaldıran yükseliş Geçtiğimiz hafta altın açısından veri yoğun bir haftaydı. Gelen veriler ışığında önemli bir tepki yükselişi yaşayan ons altın, 2391 USD seviyesinde yaptığı haftalık kapanış ile kısa vadeli düşüş senaryolarını da rafa kaldırmış oldu.
REKLAMI KAPAT X