Zirvesinden gerileyen altında takip edilecek seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Zirvesinden gerileyen altında takip edilecek seviyeler
Osman Bayrak
09.10.2024 08:40

Yükselen kanal direncine takılan ons altın dün sert bir geri çekilme ile yükselen kanal içine tekrar girdi. Direnç seviyelerinden kısa vadeli dönüş alan altın için kritik destekleri sizler için analiz edeceğim.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının son dönem hareketlerini sizlerle paylaşırken her zaman iki yönlü ihtimallerden bahsettim çünkü yükselen jeopolitik riskler altını yukarı yönlü beslerken ons altının içinde bulunduğu teknik yapı ise aşağı yönlü hareketleri gündeme getirmekteydi. İran-İsrail arasında şu ana kadar yeni bir gerilimin oluşmaması nedeniyle ons altın teknik yapıda oluşan zayıflıktan etkilenerek dün itibarıyla geri çekilmiş oldu.

Artan gerilim ve faiz indirimi süreci ile önemli bir yükseliş kaydeden ons altın yükselen kanal direncine kadar bu yükselişini sürdürebildi. Her ne kadar kanal direncinin dışında kapanış alsa da dirençten uzaklaşamayarak direnç çizgisi etrafında salınım gerçekleştirdi. Kısmi olarak yatay bölgede dalgalanan ons altının göstergelerinde de önemli soğuma emareleri ortaya çıkmıştı. Tüm bu teknik gerekçeler bir anlamda dün yaşanan geri çekilmenin de habercisi niteliğindeydi fakat şunu belirtmek isterim ki yüksek jeopolitik riskler söz konusu iken yaşanan geri çekilmenin öngörülmesi çok ama çok zordu.

Bu aşamada ons altın tarafında görülen zayıflığın sürmesi halinde 2600 USD ilk önemli destek, 2530 USD seviyesi de ikinci önemli destek seviye olarak takip edilebilir. Bu desteklerden bahsetmiş olmam fiyatın bu seviyeleri kendisine hedef aldığı anlamına gelmemektedir. Bu seviyelerin anlamı, olası zayıf sürecin devamında ons altın fiyatının geri çekilebileceği bölgelerin neler olduğudur.

Her ne kadar teknik grafiğin işaret ettiği düşüş süreci başlamış olsa da İsrail’in İran üzerine yapabileceği olası bir hamle ons altına yükseliş yönünde etki edebilir. Bu ihtimal dahilinde de önce yükselen kanal direncinin kırılıp kırılmadığına ardından ise ATH seviyesinin test edilip edilmediğine dikkat edeceğiz.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen zayıf seyir, gram altını da peşinden sürükledi. Yükselen kanal direnci ile genişleyen direnç çizgisi arasında hareket eden gram altın, yönünü kısa vadeli olarak yükselen kanal direncine çevirdi. Bu nedenle de bu hafta için gram altında takip edeceğimiz seviye 2850 TL olacaktır. Olası bu seviyenin altına doğru görülecek hareketlerde gram altın tekrar yükselen kanal içine gireceği için yükseliş adına momentum zayıflaması gündeme gelebilecektir.

Bu arada altın yatırımları için önemli alternatiflerin biri olan Darphane Altın Sertifikası’nda önemli hareketler yaşanıyor. Gram altın kendi zirvesinden sadece %2,3 gerilemişken, altın sertifikasının %5,4 geri çekilmesi dikkatleri üzerine çekiyor. İşte tam olarak burada sizlerle daha önce de paylaştığım aşağıdaki grafiği takip edenler için bu geri çekilme sürpriz olmasa gerek.

Gram altın ile altın sertifikası arasındaki farkı takip ettiğimiz aşağıdaki grafikle sizleri yaz ortasında uyarmış, altın sertifikasının birimi fiyatı ile gram altın arasındaki farkın -40 TL’ye kadar indiğinden ve bir anomalinin varlığından bahsetmiştim. Dolayısı ile altın yönünde yeni alınacak pozisyonlarda altın sertifikası o dönemde gayet avantajlı görünüyordu. Burada bahsettiğim fark haftalar için altın sertifikası lehine 380 TL’ye kadar açılarak tarihi rekor seviye olan 400 TL’ye dek yaklaşmıştı. Son geri çekilmeler ile grafikte de gördüğünüz gibi aradaki fark 380 TL’den 252 TL’ye dek düşmüş oldu.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X