Bu akşam Türkiye saati ile 22:00’den sonra ons altın ve ons gümüşte hareketli dakikaların yaşanması bekleniyor. Geçen hafta açıklanan TÜFE ve dün açıklanan ÜFE verileri sonrası bu akşam FED Başkanı Powell’in yaşanan enflasyonist süreçle ilgili şahin tonda açıklamalar yapması kuvvetle muhtemel görünüyor. Bu nedenle, toplantı öncesi değerli metallerin ve değerli metallere etki edenlerin grafiklerini inceleğiz.
DXY (Dolar Endeksi)
Dolar endeksi DXY yukarıda göreceğiniz üzere ikili dip formasyonunu gayet başarılı şekilde hedefe taşıdı. Global piyasada ABD Doları’nın diğer para birimlerine karşı kazandığı değerin altında yatan esas faktör bu grafikte gizlidir. Dikkat ederseniz 90’lı rakamlardan 96 seviyesine kadar % 6,6’lik bir yükselişe imza attı. Maalesef ABD tarafında yükselen enflasyonla mücadele için alınabilecek sıkı tedbirler bu grafiğin daha yukarı ulaşmasını desteklemektedir. Bu grafik özelinde 90’lı seviyelerden başlayan yükselen trendin devam etmesi bu akşamki açıklamaların tonuna göre belli olacaktır.
XAU/XAG (Altın/Gümüş Rasyosu)
Altın gümüş rasyosu temel olarak 1 ons altın ile kaç ons gümüş alınabildiğini gösteren bir orandır. Para birimlerinden arındırılmış bir oran olduğu için iki değerli metal arasındaki göreceli fiyat değişimini sembolize eder. Tarihsel olarak da bu oranın düşüş trendinde olduğu dönemlerde değerli metaller yeni zirvelere imza atmıştır. Örnek olarak aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi 2020 yılı içerisinde bu rasyo dramatik bir şekilde düşmüş, ons gümüş ons altından çok daha fazla değer kazanmıştır. Fakat bu günlerde bu rasyo bir fincan kulp formasyonu yapacak gibi bir hazırlık görüntüsü içermektedir. Bu formasyon da bir yükseliş hareketi barındırdığı için önümüzdeki süreçte değerli metal fiyatları için temkinli olmamızı işaret etmektedir.
Ons altın tarafında maalesef hareketler güç kazanamamaktadır. Aşağıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi 1680 USD seviyesinden başlayan yükseliş hareketinin trendi aşağı kırıldı ve trend üzeri kapanışlar bir türlü alınamıyor. 1800 USD kapanışlarla birlikte bu trende bir daha girip 1860 USD seviyesi yeniden hedef olacaktır. Fakat olası düşüşlerde 1720 ve 1680 USD seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Ons gümüş tarafında da maalesef güç kaybı devam etmektedir. Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi ons gümüş kritik destek seviyeleri tekrar test etmektedir. Olası 21,70-21,50 USD bandının kırılması halinde 19,60 ve 18,90 USD seviyeleri hedef haline gelebilir. Böylesine bir kırılımda aşağıdaki hedeflerden ziyade yaklaşık 1,5 yıldır ons gümüşe destek oluşturan hattın bir direnç haline gelmesi olası bir yükseliş hareketi için daha büyük bir problem haline gelebilir. Fakat şu an test ettiği destek seviyesinden dönmesi halinde ise yeni bir yükseliş hareketi başlayacak olup, 23, 23.80 ve 24.80 USD seviyeleri sıralı dirençleri olarak takip edilebilir.
Her ne kadar gerek FED, gerekse grafiklerdeki negatif oluşumlar değerli metal fiyatları üzerindeki riskleri artırıyor gibi görünse de Dünyada yükselen enflasyonist ortam değerli metallerin değerlenmesi için uygun atmosferi de beraberinde getirmektedir. Kısa vadede fiyatlar üzerinde bir volatilite olsa dahi, orta vadede faizlerin hangi oranda artırılacağı ve bu artırıma piyasanın nasıl tepki vereceği değerli metal fiyatları üzerinde belirleyici olacaktır.
Ani dalgalanmalarda büyük kayıplar yaşamayacağınız bir hafta olması dileğiyle.